Cserépkályhák

Nem "Hétköznapi"

Egy jó meleg cserépkályha mellé odakucorodni…milyen jó is az. Szeretem a cserépkályháimat, mert olyanok, mintha a ropogó tűzzel életre kelnének. Gömbölyödnek, domborodnak, természetesek, mint egy “élőlény”.
– Konyári Edit
A cserépkályha csempéket nem a hagyományos sablonok segítségével mintázom meg. Úgy készítem el, mintha egy szobrot építenék föl. A padkától a tetejéig kézzel formázom, gömbölyítem a falakat. A hagyományos kályhákhoz hasonlóan ezekben a kályhákban is kialakításra kerül a belső bordázat, amit a külső falak építésével párhuzamosan készÍtek el. Miután megmintáztam a teljes magasságig, majd csak akkor kezdem el csempékre osztani az egészet. Közben folyamatosan kontroll alatt tartva az agyag száradását.

A munkafolyamat végén a szétvágott darabokat lesorjázom és megszárítom. Az első épÍtési szakasz 1-2 hétbe is belekerülhet a cserépkályha méretétől és formájától függően. A száradás után a csempék átesnek az első égetésen(1000 C). A következő lépésben felkerül a máz a felületre majd a második égetés után(1000-1100C) nyeri el a végső állapotát a csempe. A cserépkályhát kályhás mester épÍti meg. A munka kezdetén szoktam mondani, hogy a vízmértékre itt nem lesz szükség.

Mivel ezek a cserépkályhák teljesen organikusak, a csempék egymásra épülnek, ahol az egyik csempe domborodik ott a szomszéd csempe homorúan folytatódik. Természetesen követik egymást a formák. A felület néhol rusztikus marad, ettől válik az egész annyira személyessé, egyedivé. Különálló egyéniségek ezek a kályhák. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy az építés során is jelen legyek, együttműködve a kályhás mesterrel.

Olyan érzés ez, mint amikor a gyermekeink életét egyengetjük. Itt is ez a feladat: Megalkotni, mellette lenni az úton és elengedni amikor már önállóan tud élni.
Színe: csont fehér, selyem fényű

Méretek:
Teljes magasság: 200cm
Teljes szélesség: 150cm
A test szélessége: 100cm
Mélység: 60cm
Padka magassága: 50cm

Rendeléssel Kapcsolatos Információk

A portfóliómban látható tárgyakból 1-1 db van “készleten”, általában megrendelésre dolgozom.
A szállítási határidő ezért (a mennyiségtől függően) legalább 10 nap. Cserépkályha készítést és csempe készítést kizárólag hosszabb határidőre, megegyezés szerint vállalok.
Kérem, minél részletesebben írja le az elképzelését. Amint lehet, felveszem Önnel a kapcsolatot.

Küldjön Üzenetet