Bemutatkozás

Konyári Edit – Cserépkályha készítés, raku kerámia
Évekig kerestem az anyagot, ami hozzám illik… illetve azt az anyagot, amivel összeillünk. Ez nem olyan könnyű feladat. Próbálkozások sora után végül az agyag maradt mellettem és azóta gyúrjuk egymást, mert ez így működik.

S végül kerámia lesz az agyagból a forma, a színek és a mindig izgalmas tűz által.

Az alkotás számomra alaptevékenység, ami folyamatosan arra ösztönöz, hogy létrehozzam belső vágyaim, képeim külső vetületét. Kerámiáimmal együtt én is formálódok…így együtt érlelődünk, mint a gyümölcsök…
“…kapcsolódások misztériuma;
égő, zavarba ejtő formák zabolátlan alkotója;
lágyság és mélység;
sodrás, mely rejtett ajtókat nyit meg;
áramló kincsek…”
– Sz. Zs.

A Technikáról

Kerámiáimat felrakással készítem, ami annyit jelent, hogy az agyag megmunkálásánál nem használok korongot, ezért minden egyes darab kicsit vagy nagyon különbözik a másiktól, teljesen egyedi. Szeretem a tárgyaknak ezt a változatosságát, ettől válnak személyessé számomra.

A színek létrehozásánál többféle technikát alkalmazok. A hagyományos mázak mellett rakumázzal is dolgozom.
A raku egy XVII. századból származó kerámiadíszítési technika, mely során a darabok a nyers égetésen átesve kapnak egy speciális mázat, majd rakukemencében, szabad ég alatt 900-1000 Celsius-fokra hevülnek. Az izzó kerámia a kemencéből kivéve, levegőtől elzártan hűl le. A különböző szerves anyagok a mázzal együtt dolgozva hozzák létre a végleges színt. A végeredmény minden alkalommal más és más. A felület a máz vastagságától függően lehet csillogó vagy matt. A mintázat minden darabon máshogy jelentkezik.

Ettől olyan izgalmas és megismételhetetlen a RAKU.